Friday, 19 September 2014

Kepentingan DHA Untuk Minda

Dalam kebanyak produk makanan untuk  kanak-kanak  sering menekankan kepentingan DHA untuk perkembangan minda yang cerdas.Namun apakah sebenarnya DHA tersebut?Benarkah ia penting dalam tumbesaran kanak-kanak yang lebih sihat dan cerdas? 


DHA (asid dokosaheksaenoik) adalah nutrisi penting yang diperlukan untuk perkembangan otak selain daripada zat besi, zink dan asid folik. DHA merupakan sejenis asid lemak Omega-3 yang boleh didapati dalam sel setiap tubuh.


DHA penting untuk perkembangan otak, mata dan sistem saraf pusat. Menurut kajian bayi berusia 6 bulan sehingga kanak-kanak 2 tahun memerlukan sebanyak 100miligram DHA untuk perkembangan otak mereka. 


DHA merupakan elemen utama yang diperlukan untuk membuat sel membren neuron yang menjadi penghubung antara sel yang lain serta  mempengaruhi fungsi neurotransmitter  acetylcholine  dan membantu sel otak berhubung. 

Pada usia awal, kanak-kanak memerlukan pelbagai jenis sumber makanan antaranya karbohidrat, lemak, protein,fiber,mineral dan vitamin.DHA adalah salah satu  lemak baik yang terdapat di seluruh  badan. Ia adalah lemak struktur yang disalurkan terus kepada tisu dalam otak bagi memastikan ia berfungsi dengan baik. 


Anatara kebaikan DHA kepda kanak-kanak ialah: 


1) Meningkatkan daya fokus

2) Untuk perkembangan otak yang baik

3) Menajamkan penglihatan 

4) Meningkatkan sistem imun tubuh 

5) Mencegah ekzema  
Jumlah DHA yang diperlukan oleh kanak-kanak mengikut usia

1 hingga 2 tahun -100 hingga 120 miligram DHA setiap hari.

2 hingga 4 tahun - 100 hingga 150 miligram DHA setiap hari. 

4 hingga 6 tahun - 150 hingga 200 miligram DHA setiap hari.


Makanan yang kaya dengan DHA:  

Ikan laut seperti tuna, salmon,trout,sadin, ikan bilis mengandungi 10 hingga 100 kali lebih DHA daripada sumber  makanan yang bukan berasal dari laut seperti kacang,bijrin penuh dan sayuran hijau.

Telur,ayam, kekacang sayur-sayuran seperti brokoli dan alga.Pada ibu bapa yang ingin memberikan suplemen yang kaya dengan DHA Omega guard shaklee adalah pilihan yang tepat.Dimana kandungan DHA dan EPA adalah tinggi, dijamin selamat dan semestinya dijamin sentiasa berkesan serta mesra alam.. 
Detail tentang Omega Guard shaklee sila KLIK SINI 


Untuk mendapatkan produk shaklee kesukaan anda, anda boleh menghubungi saya di: 


Call/whatsupp:019-3401758


Email: narcyshoppe@gmail.com


add Fb saya narcy ondon dan anda boleh pm saya di fb..


Konsultasi diberikan selepas pembelian dan sepanjang anda mengamalkan produk tersebut
Terima kasih kerana membaca entry saya. Sila datang lagi.

Post a Comment

0 comments:

Mommy Rachel@2012. Powered by Blogger.
 
Copyright Mommy Rachel © Design By Cik Nurfarah