Tuesday, 7 October 2014

Kemurungan Selepas Bersalin


Kemurungan selepas bersalin atau postpartum depression adalah keadaan serius yang terjadi pada ibu di bulan -bulan pertama selepaskan melahirkan.Ia juga boleh berlaku pada mereka yang  mengalami  keguguran atau kematian anak.


Postpartum depression boleh menyebabkan anda berperasaan sedih yang keterlaluan,tiada harapan dan rasa seperti tidak berguna. Sekiranya ia terjadi, ia boleh memberi masalah ketika menjaga bayi atau kurang rasa hubungan atau 'bonding' terhadap bayi anda.


Kemurungan selepas bersalin sama sekali tidak sama dengan 'baby blues' satu keadaan yang kerap terjadi sebaik  sahaja bersalin.Dalam' baby blues' anda cuma mengalami kesukaran tidur,berasa moody atau sedikit sedih. Namun, anda masih merasa gembira kehadiran bayi anda.' Baby bluse' selalunya hilang selepas 1-2 minggu selepas bersalin.Manakala dalam kes postpartum depression pula,simtomnya adalah lebih lama dan sukar hilang sehingga berbulan bulan lamanya. 


Dalam kes yang sangat jarang terjadi,segelintir daripada mereka mungkin mengalami keadaan yang postpartum psychosis dimana wanita mungkin akan berperangai pelik, melihat benda-benda yang anih yang tidak dilihat oleh orang lain, dan boleh memberikan bahaya kepada bayi ataupun dirinya sendiri. Postpartum psychosis penyakit yang serius dan perlu rawatan segera kerana simptom akan menjadi lebih teruk dengan cepat. 


Adalah sangat penting untuk mereka yang mengalami kemurungan untuk mendapat rawatan yang sepatutnya di hospital kerana lebih cepat rawatan diberikan,lebih cepat anda pulih dari masalah ini. 


Apa yang menyebabkan berlakunya kemurungan selepas bersalin? 

Ia berkait dengan perubahan hormon selepas bersalin dan boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Walaubagaimanapun, anda lebih  berisiko mendapat masalah ini sekiranya: 


 • Anda mempunyai masalah kemurungan pada kelahiran bayi yang lepas 
 • Anda kurang mendapat sokongan dari suami dan ahli keluarga
 • Bayi anda kerap sakit dan mengalami kolik
 • Anda mengalami banyak tekanan perasaan
 • Anda juga berisiko tinggi sekiranya anda atau ahli keluarga mengalami masalah bipolar disorder 

Apakah simptomnya? 

Wanita yang mengalami Postpartum Depression seringkali: 
 • Berasa sangat sedih,kecewa,rasa tak berguna
 • Rasa tidak bermaya dan hilang minat kepada segala benda
 • Tidak lalu makan dan kehilangan berat badan
 • Sukar tidur
 • Tidak dapat memberikan tumpuan 

Bagi mereka yang mengalami postpartum psychosis simptomnya adalah lebih serius: 

 • Melihat atau mendengar benda-benda yang pelik dan tiada iaitu halusinasi.
 • Rasa seperti mahu menmbunuh diri dan mencederakan bayi dan orang sekelilingnya.

Bagaimana postpartum Depression boleh didiagnos?  

Doktor selalunya akan membuat pemeriksaan fizikal dan bertanya tentang gejala yang ada.Pastikan anda bertanyakan doktor tentang perasaan anda pada pemeriksaan pertama selepas melahirkan.Doktor mungkin akan membuat follow-up simptom anda. 


Bagaimana ia diubat? 

Postpartum depression selalunya dengan ubat anti-murung dan nasihat kaunseling oleh pakar psychiatri. Untuk memastikan anda pulih dengan cepat,pastikan anda mendapat makanan yang seimbang dan buatlah seneman setiap hari. Dapatkan tidur yang secukupnya dan sokongan dari keluarga dan rakan juga diperlukan. 

Jangan merasa rendah diri sekiranya anda mengalami masalah ini,ia tidak bermakna anda seorang ibu yang tidak baik. Memang ramai yang mengalami masalah yang sama dengan anda,tetapi ia mengambil masa untuk sembuh dan rawatan seharusnya akan membuatkan anda pulih dengan lebih cepat.  
Terima kasih kerana membaca entry saya. Sila datang lagi.

Post a Comment

0 comments:

Mommy Rachel@2012. Powered by Blogger.
 
Copyright Mommy Rachel © Design By Cik Nurfarah