REBUSAN MANJAKANI
Bahan-bahannya
500 ml air
30 gm halia muda – di hiris
20 gm kunyit tua – di hiris
5 biji buah manjakani
2 keping asam keping.
Caranya
- Satukan semua bahan ke dalam periuk
- Jerang di atas api sederhana hingga mendidih
- Perlahankan api dan renehkan selama 10 minit
- Tapis dan minum setelah suam.
REBUSAN PEGAGA
Bahan-bahannya
5 cawan air
50 gm pegaga
Caranya
- Rebus pegaga bersama air hingga tinggal anggaran 3 cawan.
- Tapis dan minum setelah suam.
- Amalkan 2 x sehari
REBUSAN HALIA / BANDREK
Bahan-bahannya:
1 ketu l Gula Kabung
4 ketul size 4 ”Halia Tua (Di hiris)
2 batang serai (Di hiris)
1 Ikat Daun Pandan
3-4 batang Kayu Manis
2 Cubit Cengkih
Caranya
- Rebus semua bahan di atas dengan air ¾ penuh periuk.
NOTA : Bahan di atas untuk kegunaan 4 hari….selepas 4 hari buat yang
Baru
JUS HALIA KURMA
Bahan-bahannya
200 gm halia
20 biji buah kurma
750ml air masak
Caranya
- Tumbuk halia hingga lumat.
- Belah 2 biji kurma dan buangkan bijinya.
- Jerang halia , kurma dan air dalam periuk. Renehkan selama 3 jam.
- Bila mendidih, perlahankan api.
- Tapis dan kemudian hidangkan panas atau suam.
REBUSAN MANJAKANI
Bahan-bahannya
5 biji buah manjakani
500ml air
2cm kunyit tua
2 keping asam keping
Caranya
- Satukan semua bahan dalam periuk
- Jerang di atas api sederhana hingga mendidih
- Perlahankan api dan renehkan selam 10 minit.
- Tapis dan minum air ini setelah suam.
- Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal
- Rahim. Tidak sesuai di minum oleh gadis kerana di takuti penyebab mandul.
REBUSAN PEGAGA
Bahan-bahannya
2 ikat daun pegaga
5 cawan air
Caranya
- Rebus pegaga dengan air dalam periuk hingga tingga anggaran 3 cawan air rebusan ini.
- Apabila suam, minum 2 kali sehari.
- minuman air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru melahirkan
Nak tengok makanan dilarang semasa pantang KLIK SINI
Post a Comment
0 comments: